Zaburzenia lipidowe (Hiperlipidemia)

Hiperlipidemia to zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu lub trójglicerydów w surowicy krwi. Najczęściej spowodowana jest nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, nadwagą, predyspozycjami genetycznymi (hipercholesterolemia rodzinna).

Prawidłowe wartości stężenia cholesterolu i triglicerydów
Cholesterol całkowity: poniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l)
LDL-cholesterol: poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l)
HDL-cholesterol (stężenie dla mężczyzn): powyżej 35 mg/dl (0,9 mmol/l)
HDL-cholesterol (stężenie dla kobiet): powyżej 50 mg/dl (1,3 mmol/l)
Trójglicerydy: poniżej 200 mg/dl (2,3 mmol/l)

W zależności od tego, wyróżnia się następujące typy hiperlipidemii:
- Hipercholesterolemia - przekroczony poziom cholesterolu
- Hipertrójglicerydemia - przekroczony poziom trójglicerydów
- Hiperlipidemia mieszana - przekroczony poziom trójglicerydów oraz cholesterolu

Lecznicza dieta ubogotłuszczowa
Dieta ubogotłuszczowa jest przede wszystkim dietą leczniczą. Jej głównym celem jest ograniczenie ilości spożywanych tłuszczy i cholesterolu poprzez unikanie produktów, których te składniki są źródłem. Dieta ubogotłuszczowa jest najczęściej stosowana podczas leczenia różnego rodzaju schorzeń.

Dietę ubogotłuszczową należy stosować podczas występowania:
•chorób trzustki,
•chorób wątroby,
•kamicy żółciowej,
•zapalenia trzustki,
•niedokrwistości niedobarwliwej, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
•miażdżycy,
•chorób krążenia,
•otyłości.

Na czym polega dieta?
Przede wszystkim podstawowym założeniem diety jest wyłączenie z codziennego jadłospisu takich produktów jak tłuste mięsa, wędliny oraz ryby, sery, torty, czekolady czy smalce. Oznacza to, że nie należy spożywać pokarmów, które wykonywane są na bazie tłuszczu. Dozwolone do spożycia tłuszcze powinny pochodzić z takich produktów jak masło, mleko, śmietana oraz olej słonecznikowy. By dieta mogła pomóc musi być przede wszystkim lekkostrawna. Nie powinna zawierać zbyt dużych ilości błonnika. W diecie ubogotłuszczowej niedozwolone jest spożywanie produktów mających właściwości wzdymające. Mowa tutaj o kapuście, cebuli, porach oraz roślinach strączkowych. Tego typu dieta z racji tego, że ma właściwości głównie zdrowotne zabrania smażenia potraw. Zaleca się natomiast gotowanie oraz korzystanie w przyrządów umożliwiających przygotowanie warzyw i mięs na parze. Produktem dozwolonym bez ograniczeń jest ziemniak, natomiast w mniejszych ilościach należy spożywać zielony groszek oraz dynię. Wskazane jest włączenie do jadłospisu dużych ilości warzyw bogatych w beta karoten i witaminę C. W diecie ubogotłuszczowej tłuszcze pokrywają dzienne zapotrzebowanie w ilości 20%, białko w 12-18%, natomiast węglowodany służą uzupełnieniu wartości energetycznej.







Specjalistyczny Gabinet Internistyczno-Diabetologiczny ul.Wesoła 9a, 32-200 Miechów tel. 504 500 077